Zupa cebulowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mój chłopak bardzo lubi moje wynalazki. Ostatnio poprosił mnie o zupę cebulową - nigdy wcześniej jej nie robiłam. Jednak zebrałam się w sobie i stworzyłam własną jej wersję :) Pragnę się podzielić nią ze wszystkimi :)

  • 60 min

Składniki:

  • -5 dość dużych cebul (ok 700g)
    -2 łyżki masła
    -150ml miodu pitnego
    -850ml gorącego bulionu-Tymianek suszony
    -Czarnuszka świeżo zmielona
    -Pieprz czarny świeżo zmielony
    -Sól (opcjonalnie do smaku)

    Do smarowania grzanek:
    -Oliwa (opcjonalnie oliwa czosnkowa – robię ją sama)
    -Oregano
    -Zioła prowansalskie
    -Pieprz czarny świeżo zmielony
    -Płatki papryczki pepperoni (ja suszę całe papryczki, a później blenduję na płatki)
    -Sól
    -3 starte ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krojenie cebuli 1. Obieramy cebule i kroimy je w pióra (nie muszą być idealnie równe). W garnku roztapiamy masło i wsypujemy pokrojoną cebulę. Dusimy ją na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliła, przez ok. 20min.
  • Po dodaniu przypraw i miodu 2. Po tym czasie wsypujemy tymianek, czarnuszkę (ok. 1/2 łyżeczki) i pieprz. Mieszkamy i dusimy przez ok. 5min. Wlewamy miód, zwiększamy lekko ogień i gotujemy ok. 10min. Po tym czasie zalewamy bulionem i gotujemy jeszcze 10 min, po czym wsypujemy jeszcze odrobinę tymianku, czarnuszki i doprawiamy pieprzem i solą (o ile bulion nie był wystarczająco słony).
  • Posmarowane kromki przed smażeniem 3. W międzyczasie przygotowujemy oliwę do posmarowania grzanek, Mieszamy wszystkie składniki i smarujemy nią pieczywo z jednej strony. Rozgrzewamy patelnię i kładziemy kromki posmarowaną stroną w dół, by lekko naoliwić powierzchnię patelni – pilnujemy, by czosnek nam się nie przypalił. Odwracamy grzanki i przypiekamy je od spodu na złoty kolor.
  • Gotowe danie 4. Gotową zupę nalewamy do talerza i kładziemy grzankę.

    Smacznego! :)

Porady

Bulion przygotowuję sama - zaczynam ok. 30min przed krojeniem cebuli. Do momentu dodania go do cebuli zdąży się ładnie wywarzyć. Jednak może to być zwykły wywar z dowolnego mięsa lub z samych warzyw. Można również rozpuścić zwykłą kostkę rosołową wg proporcji na opakowaniu. Alkohol hartuje cebulę, by podczas dalszego gotowania nie zrobiła się z niej ciapa. Zamiast miodu możemy użyć m.in. brandy, whisky lub tradycyjnie białe wytrawne wino. Rodzaj pieczywa jest obojętny - wedle uznania. Najlepsza jest do tego zwykła bagietka, natomiast nie każdy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować