Zupa cebulowa

  • wyświetlono: 895 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Mój chłopak bardzo lubi moje wynalazki. Ostatnio poprosił mnie o zupę cebulową - nigdy wcześniej jej nie robiłam. Jednak zebrałam się w sobie i stworzyłam własną jej wersję :) Pragnę się podzielić nią ze wszystkimi :)

RasMuse
  • 60min

Składniki

-5 dość dużych cebul (ok 700g)
-2 łyżki masła
-150ml miodu pitnego
-850ml gorącego bulionu-Tymianek suszony
-Czarnuszka świeżo zmielona
-Pieprz czarny świeżo zmielony
-Sól (opcjonalnie do smaku)

Do smarowania grzanek:
-Oliwa (opcjonalnie oliwa czosnkowa – robię ją sama)
-Oregano
-Zioła prowansalskie
-Pieprz czarny świeżo zmielony
-Płatki papryczki pepperoni (ja suszę całe papryczki, a później blenduję na płatki)
-Sól
-3 starte ząbki czosnku

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa cebulowa

  • Krojenie cebuli1. Obieramy cebule i kroimy je w pióra (nie muszą być idealnie równe). W garnku roztapiamy masło i wsypujemy pokrojoną cebulę. Dusimy ją na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliła, przez ok. 20min.
  • Po dodaniu przypraw i miodu2. Po tym czasie wsypujemy tymianek, czarnuszkę (ok. 1/2 łyżeczki) i pieprz. Mieszkamy i dusimy przez ok. 5min. Wlewamy miód, zwiększamy lekko ogień i gotujemy ok. 10min. Po tym czasie zalewamy bulionem i gotujemy jeszcze 10 min, po czym wsypujemy jeszcze odrobinę tymianku, czarnuszki i doprawiamy pieprzem i solą (o ile bulion nie był wystarczająco słony).
  • Posmarowane kromki przed smażeniem3. W międzyczasie przygotowujemy oliwę do posmarowania grzanek, Mieszamy wszystkie składniki i smarujemy nią pieczywo z jednej strony. Rozgrzewamy patelnię i kładziemy kromki posmarowaną stroną w dół, by lekko naoliwić powierzchnię patelni – pilnujemy, by czosnek nam się nie przypalił. Odwracamy grzanki i przypiekamy je od spodu na złoty kolor.
  • Gotowe danie4. Gotową zupę nalewamy do talerza i kładziemy grzankę.

    Smacznego! :)

Porady

Bulion przygotowuję sama - zaczynam ok. 30min przed krojeniem cebuli. Do momentu dodania go do cebuli zdąży się ładnie wywarzyć. Jednak może to być zwykły wywar z dowolnego mięsa lub z samych warzyw. Można również rozpuścić zwykłą kostkę rosołową wg proporcji na opakowaniu.
Alkohol hartuje cebulę, by podczas dalszego gotowania nie zrobiła się z niej ciapa. Zamiast miodu możemy użyć m.in. brandy, whisky lub tradycyjnie białe wytrawne wino.
Rodzaj pieczywa jest obojętny - wedle uznania. Najlepsza jest do tego zwykła bagietka, natomiast nie każdy

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakiobiad zima zimowa zupa cebula cebulowa grzanki

Komentarze

Podobne przepisy

Cebulowa I

Dodane przez: Agiatis

Zupa cebulowa

Zupa, krem cebulowa. Jedni zostawiają...

image-1sq54uu

Dodane przez: Natalia90

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa jest pyszna smak...

Zupa cebulowa

Dodane przez: dorota w

Zupa cebulowa

Elegancko podana zupa cebulowa....

zupa cebulowa

Dodane przez: CattiBrie

Zupa cebulowa

Smaczna, szybka i prosta zupa krem......

Zupa serowo cebulowa

Dodane przez: joanna30

Zupa serowo cebulowa

Podczas urodzinowego obiadu nie...

image-0p01rxl

Dodane przez: Duśka55555

Zupa cebulowa na rosole

Gdy po niedzielnym obiedzie zostanie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE