Zupa cebulowa

0 (0 ocen)

Smaczna, szybka i prosta zupa krem... moja Córcia uznała, że przepyszna...a że mówiła o zupie CEBULOWEJ, to musiała jej smakować... ;)

Składniki:

  • 1,5 l bulionu
    4 cebule (średniej wielkości)
    4-5 ziemniaków
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    2-3 ząbki czosnku
    1/2 jabłka
    serek topiony 100 g (np. z ziarnami kolorowego pieprzu)
    świeża bazylia, tymianek
    pieprz
    sól (niekoniecznie)
    łyżeczka masła

    groszek ptysiowy

Zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do bulionu wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera i jabłko, gotować je aż zmiękną.
    Cebule pokroić w cienkie plasterki i dusić na maśle w rondelku, aż zmięknie (można dodać troszkę wody).
    Na końcu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Następnie cebulę dodać do bulionu z warzywami, wszystko chwilkę razem gotować.
    Zdjąć z gazu, dodać przyprawy, dokładnie zblenderować i na końcu dodać serek topiony i ponownie użyć blendera. Na końcu dodać zioła.

    Zupę podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy