Zupa cebulowa

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Elegancko podana zupa cebulowa. Z rumiano podsmażoną cebulką, ugotowana, a potem zapieczona w piekarniku. Wierzch to chrupiące ciasto francuskie posypane żółtym serem i kminkiem. Rozgrzewająca, bardzo smaczna :)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 l bulionu
    3 duże cebule
    1 łyżka masła
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    sól
    biały pieprz
    szczypta ostrej papryki
    szczypta startej gałki muszkatołowej

    wierzch:
    ciasto francuskie
    50 g żółtego sera
    kminek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa cebulowa Ciasta

Zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, przekroić na pół, a każdą połówkę wzdłuż na 4 części a potem w poprzek na paski.
    Na patelni rozpuścić masło, wsypać cebulę. Na małym palniku powoli smażyć aż do uzyskania złotego koloru (ma pozostać miękka i nie spalona). Do gorącej cebuli wsypać mąkę, wymieszać.
    Wlać 2 szklanki bulionu, mieszając doprowadzić do wrzenia.
  • 2. Pozostałe 2 szklanki bulionu wlać do garnka, dodać z patelni cebulę z bulionem, doprawić solą, pieprzem, papryką, gałką muszkatołową. Gotować ok. 20 minut. Lekko przestudzić.
    Zupę rozlać do kokilek, posypać po wierzchu połową startego sera.
  • 3. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty ok. 2-3 cm szersze niż wierzch kokilek. Ciastem nakryć wierzch naczynek, lekko docisnąć do brzegów kokilek. Posypać resztą startego żółtego sera i kminkiem.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 20 minut. Ostrożnie wyjąć z rękawicami z piekarnika. Podawać kokilki na talerzykach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować