zupa cebulowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Prosta zupa cebulowa, z kromkami bagietki, zapieczona z żółtym serem.

  • 40 min

Składniki:

  • bulion warzywny 1 litr
    cebula biała 4 sztuki
    białe wino 150 ml
    tymianek świeży
    sól do smaku
    pieprz czarny
    masło 1 łyżka
    ser ementaler
    bagietka
    liść laurowy 2 sztuki

Zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obrać, pokroić w cienkie plasterki. Dusić na maśle, aż stanie się miękka i przezroczysta, dodaję tymianek i listek laurowy,duszę około ok.20- 30 minut.
    Cebulę zalewam wywarem dolewam wino, gotować aż cebula będzie miękka. Doprawić do smaku.
    bagietkę pokrój na kromki ,posyp startym serem.
    Zupę przelej do miseczek zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do momentu aż ser się roztopi.
    Dekoruj świeżym tymiankiem .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy