Zupa z buraków, z dodatkiem kaszy kuskus, ugotowana na wywarze drobiowym. Z posiekaną natką pietruszki.
1 godz. 25 min
Dla 10 osób
Składniki:
2 ćwiartki z kurczaka
3 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
2,5 litra wody
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cały por
700 gram buraków
2/3 szklanki kuskusu
1 pęczek natki pietruszki
3 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
Zupa buraczkowa z kaszą kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotujemy wywar przez około 50 minut, a następnie wyjmujemy mięso z garnka.
W międzyczasie, gdy wywar się gotuje, przygotowujemy warzywa: marchew, pietruszkę, selera i buraki kroimy w kostkę, pora w półplasterki.
Wrzucamy buraki do gorącego wywaru i gotujemy 10 minut.
Dodajemy resztę warzyw i gotujemy 15 minut.
Wrzucamy kuskus i gotujemy jeszcze 5 minut.
Przyprawiamy zupę do smaku pieprzem. Dodajemy sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki.
Komentarze