Zupa buraczkowa z fasolką szparagową

4.51 (156 ocen)

  • 40 min

Po niedzieli zazwyczaj zostaje mi trochę rosołu i w poniedziałek gotuję na nim jakąś zupę, dzisiaj zrobiłam buraczkową z fasolką szparagową.

  • 40 min

Składniki:

  • Rosół ok. 1,5 l. (ja wykorzystałam pozostały z poprzedniego dnia)
    2-3 buraki czerwone (ja użyłam zrobionych przez siebie ugotowanych buraków i zamarynowanych)
    Fasolka żółta szparagowa (u mnie mrożona) 150-200 g
    Ziemniaki 3-4 sztuki
    Marchew 1 sztuka
    Liść laurowy 1 szt.
    Ziele angielskie 4-6 ziaren
    Śmietana 18 % lub gęsty jogurt 2 -3 łyżki
    Sól, pieprz, cukier do smaku
    Sok z cytryny lub ocet winny do zakwaszenia (w przypadku sporządzenia zupy z gotowanych świeżych buraków)
Wystaw ocenę:

4.51 (156 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa buraczkowa z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rosołu wrzucamy żółtą fasolkę szparagową i gotujemy, następnie dodajemy obrane, umyte :marchewki i ziemniaki pokrojone w kostkę ścieramy na tarce o grubych oczkach ugotowane wcześniej buraki lub buraki zamarynowane, wrzucamy je do zupy
  • 2. Składniki zupy gotujemy do miękkości, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem.
  • 3. Zakwaszamy zupę płynem z zamarynowanych buraków, lub w przypadku użycia świeżych gotowanych buraków sokiem z cytryny lub octem winnym
  • 4. Pod koniec śmietanę lub jogurt mieszamy z odrobiną wody (żeby się nie zważyły) i zabielamy zupę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować