Zupa buraczana

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepis ten dostałam od babci.Gotuję ją bardzo często.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - buraki: 10 dekagramów
    - marchewka: 10 dekagramów
    - por: 10 dekagramów
    - seler: 10 dekagramów
    - ziemniaki: 10 dekagramów
    - kapusta włoska: 10 dekagramów
    - wędzony boczek: 10 dekagramów
    - rosól: 2 litry
    - listek laurowy: 1 sztuka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - kwaśna śmietana: 1 szklanka
    - masło: 3 łyżki
    - mąka: 1 łyżka

Zupa buraczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy i kroimy w kosteczkę.Boczek kroimy w kostkę.Masło rozgrzewamy w garnku, dodajemy pora,marchewkę i smażymy kilka minut.Rosół zagotowujemy z listkiem laurowym i wkładamy marchewkę z porem.Na tłuszcz ze smażenia warzyw wrzucamy boczek i smażymy kilka minut.Nie przerywając mieszania dodajemy do zupy.Przyprawiamy solą,pieprzem,dodajemy ziemniaki i gotujemy 15 minut.Następnie wrzucamy drobno pokrojona kapustę i gotujemy jeszcze 5 minut.Mąkę mieszamy ze śmietaną i zagęszczamy zupę.Krótko zagotowujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy