Brokuły to żródło witaminy C i błonnika. Chronią nas przed rakiem, anemią, wrzodami żołądka. Korzystnie wpływają na wzrok oraz regulują poziom cukru. Pesto z bazylii z makaronem idealnie pasuję do zupy. Wzbogaca smak.
Zupa brokułowa z makaronem z pesto bazyliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać olej, wrzucić posiekane cebulę i czosnek, zeszklić. Wlać bulion, zagotować. Wrzucić umyte i podzielone na różyczki brokuły, gotować pod przykryciem ok. 10 min. Wyłączyć, dodać koperek. Zmiksować blenderem na gładki krem. Wymieszać ze śmietanką, doprawić solą i pieprzem.
2.Makaron ugotować w/g instrukcji na opakowaniu. Przecedzić przez sitko.
3.Przygotować pesto: czosnek obrać, rozgnieć, utrzeć ze szczyptą soli. Liście bazylii grubo pokroić, dodać do czosnku razem z lekko uprażonymi na suchej patelni orzechami nerkowca oraz startego parmezanu. Wlać oliwę z oliwek, zmiksować blenderem na gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem.
4.Makaron wymieszać z pesto. Zupę podgrzać ale nie gotować. Podawać z makaronem bazyliowym.
Komentarze