Zupa brokułowa z makaronem z pesto bazyliowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Brokuły to żródło witaminy C i błonnika. Chronią nas przed rakiem, anemią, wrzodami żołądka. Korzystnie wpływają na wzrok oraz regulują poziom cukru. Pesto z bazylii z makaronem idealnie pasuję do zupy. Wzbogaca smak.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 400 g brokułów
    1 szt. cebula
    2 ząbki czosnku
    3 szklanki bulionu warzywnego
    3 łyżki śmietanki
    2 łyżki posiekanego koperku
    łyżka oleju rzepakowego
    sól, biały pieprz
    200 g makaronu Lubella jajeczna 5 jaj

    Pesto bazyliowe:

    3-4 ząbki czosnku
    3 garście liście bazylii
    40 g orzeszków nerkowca
    80 g startego parmezanu
    120 ml oliwy z oliwek
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa brokułowa z makaronem z pesto bazyliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzać olej, wrzucić posiekane cebulę i czosnek, zeszklić. Wlać bulion, zagotować. Wrzucić umyte i podzielone na różyczki brokuły, gotować pod przykryciem ok. 10 min. Wyłączyć, dodać koperek. Zmiksować blenderem na gładki krem. Wymieszać ze śmietanką, doprawić solą i pieprzem.
  • 2. Makaron ugotować w/g instrukcji na opakowaniu. Przecedzić przez sitko.
  • 3. Przygotować pesto: czosnek obrać, rozgnieć, utrzeć ze szczyptą soli. Liście bazylii grubo pokroić, dodać do czosnku razem z lekko uprażonymi na suchej patelni orzechami nerkowca oraz startego parmezanu. Wlać oliwę z oliwek, zmiksować blenderem na gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem.
  • 4. Makaron wymieszać z pesto. Zupę podgrzać ale nie gotować. Podawać z makaronem bazyliowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować