Zupa brokułowa z kaszą

5 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

... albo krupnik z brokułem ;) Niezależnie od nazwy to bardzo smaczna zupa na rosole. Polecam zamiast nieśmiertelnej pomidorowej :)

Składniki:

  • 4 szklanki rosołu
    1 marchewka
    1 brokuł
    50 g kaszy jęczmiennej grubej (ok. 1/4 szklanki)
    3 cienkie kiełbaski śląskie (ok.100 g)
    1 łyżka oleju
    ew. sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół Krupnik

Zupa brokułowa z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obieramy, płuczemy, kroimy w plasterki. Brokuł myjemy, odcinamy grubą zdrewniałą część łodygi. Zielone części łodygi kroimy drobno, a kwiat dzielimy na małe różyczki.
  • 2. Rosół zagotowujemy, wsypujemy kaszę i dodajemy marchewkę i pokrojone łodygi brokułu. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 9-10 minut. Dodajemy różyczki brokułu i gotujemy jeszcze 9-10 minut. Jeśli potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Kiełbasę kroimy w grubsze plasterki i podsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiano. Zupę nakładamy na talerze i na wierzch wykładamy zrumienione plasterki kiełbaski.

Porady

Kiełbaski śląskie można zastąpić inną kiełbasą, pokrojoną w kostkę, lub zupełnie z nich zrezygnować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kasza jęczmienna

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować