ZUPA BROKUŁOWA Z GRZANKAMI

5 (197 ocen)

  • 30 min

Pyszna i rozgrzewająca zupa

  • 30 min

Składniki:

  • 1 brokuł

    1/2 litra bulionu lub wywaru z rosołu

    1 marchewka

    1 pietruszka

    kawałek selera

    1/2 pora

    1 średnia cebula

    3-4 ząbki czosnku

    3 łyżki śmietany 18%

    1 łyżka mąki (do zagęszczenia)

    koperek

    liść laurowy

    sól, pieprz

    olej do smażenia

    6 kromek chleba tostowego
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa brokułowa z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyć warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, oczyścić, pokroić na niewielkie kawałki.

    Zagotować wywar z rosołu (bulionu), dodać pokrojone warzywa i liść laurowy i gotować do miękkości.

    Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę; por umyć, obrać i pokroić w talarki;

    wszystko podsmażyć na oliwie na złoty kolor.

    Podsmażone warzywa dodać do wywaru, wyjąć liść laurowy.

    Brokuł umyć, podzielić na mniejsze części i gotować przez ok. 5 min.

    Brokuł dodać do wywaru i gotować jeszcze 5 minut.

    Pozostawić do ostygnięcia i zmiksować.

    Śmietanę (3 łyżki) dodać do zupy. Przyprawić.

    Dodajemy pokrojony koperek i mieszamy całość.

    Następnie zagęszczamy mąką z odrobiną wody.

    Pieczywo tostowe pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie na gorącej patelni.

    Nie gotować po dodaniu śmietany, gdyż zupa może się zważyć!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować