Zupa brokułowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Zupa brokułowa jest jedną z moich ulubionych. Jednocześnie delikatna w smaku, aromatyczna i treściwa. Gotuję ją często, szczególnie w chłodniejsze dni.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Bulion:
    -1 podudzie z indyka
    -1 pęczek włoszczyny (z natką pietruszki i selera)
    -2 ząbki czosnku
    -4 liście laurowe
    -4 ziarna ziela angielskiego
    -4 ziarna pieprzu
    -4 l wody

    Dodatkowo:
    -1 duży brokuł
    -4 marchewki
    -10 ziemniaków
    -300 g śmietany 18%
    -około 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej
    -pieprz


Zupa brokułowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Podudzie z indyka dokładnie myjemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy. Gdy zacznie się szumować zdejmujemy pianę. Wrzucamy ziele angielskie, pieprz, czosnek, liście laurowe i włoszczyznę (z natką). Gotujemy 40 minut.
  • 2 2. Po tym czasie bulion przelewamy przez sito i zagotowujemy. Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojoną w plasterki marchew
  • 3 3. oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy 5 minut.
  • 4 4. Po tym czasie dodajemy podzielony na różyczki brokuł, przyprawę uniwersalną i pieprz. Gotujemy 10 minut (do miękkości brokuła). Śmietanę dokładnie rozprowadzamy na misce z 1 łyżką wazową wywaru. Stopniowo, ciągle mieszając wlewamy do garnka. Zupę zagotowujemy, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy