Zupa brokułowa jest jedną z moich ulubionych. Jednocześnie delikatna w smaku, aromatyczna i treściwa. Gotuję ją często, szczególnie w chłodniejsze dni.
1 godz. 10 min
Składniki:
Bulion:
-1 podudzie z indyka
-1 pęczek włoszczyny (z natką pietruszki i selera)
-2 ząbki czosnku
-4 liście laurowe
-4 ziarna ziela angielskiego
-4 ziarna pieprzu
-4 l wody
Dodatkowo:
-1 duży brokuł
-4 marchewki
-10 ziemniaków
-300 g śmietany 18%
-około 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej
-pieprz
Zupa brokułowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podudzie z indyka dokładnie myjemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy. Gdy zacznie się szumować zdejmujemy pianę. Wrzucamy ziele angielskie, pieprz, czosnek, liście laurowe i włoszczyznę (z natką). Gotujemy 40 minut.
2.Po tym czasie bulion przelewamy przez sito i zagotowujemy. Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojoną w plasterki marchew
3.oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy 5 minut.
4.Po tym czasie dodajemy podzielony na różyczki brokuł, przyprawę uniwersalną i pieprz. Gotujemy 10 minut (do miękkości brokuła). Śmietanę dokładnie rozprowadzamy na misce z 1 łyżką wazową wywaru. Stopniowo, ciągle mieszając wlewamy do garnka. Zupę zagotowujemy, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Smacznego!
Komentarze