Zupa brokułowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Pożywna i zdrowa zupa, którą możemy przygotować w pół godziny.

  • 30 min

Składniki:

  • Duży brokuł
    4-5 ziemniaków (średnich)
    korzeń pietruszki
    6 szklanek rosołu
    100 g serka topionego śmietankowego
    listek laurowy
    ziele angielskie
    sól
    biały pieprz
    chili
    odrobina śmietany do dekoracji
    grzanki

Zupa brokułowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i pietruszkę obrać umyć, pokroić w kostkę.
    Brokuła podzielić na różyczki, łodygi obrać i pokroić w kostkę.
    Rosół zagotować, wrzucić do niego ziemniaki, pietruszkę i łodygi selera oraz listek laurowy i kilka kulek ziela angielskiego . Gotować ok 15 minut, po czym dodać różyczki brokuła i gotować jeszcze 5-7 minut.
  • 2. Z zupy wyjąć połowę różyczek brokuła, listek i ziele.
    Do garnka dodać serek topiony i całość zmiksować blenderem.
    Zupę podawać z grzankami i różyczkami brokuła.
  • 3. Dla niejadka zupę odpowiednio dekorujemy.
    Z brokuła robimy oczy, nos i włosy z grzanki, a buzię ze śmietany.

Porady

Zamiast rosołu można użyć wywaru z jarzyn.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_03-2014

Komentarze

Podobne przepisy