Zupy ostatnio robię bardzo rzadko. Zima już prawie za nami (sugeruję się pięknym słoneczkiem wpadającym zza okna prosto do mojego salonu :) ), więc nie ma potrzeby robienia ,,rozgrzewek".
Zupa brokułowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porcję rosołową zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok 1,5h. (dla leniwych wersja z kostką rosołową też się sprawdzi). Po tym czasie wyciągamy kości z mięsem. Do wywaru wrzucamy kaszę jęczmienną, makaron i brokuły podzielone na małe różyczki.
2.Całość gotujemy ok 10 minut. Doprawiamy solą wegetą i pieprzem. W osobnej misce żółtka mieszamy z 5 łyżkami zupy, a następnie wlewamy do całości. Dokładnie mieszamy. Na sam koniec ząbek czosnku zgniatamy (z łupinką) i wrzucamy do garnka. Po rozlaniu do talerzy zupę ozdabiamy pietruszką.
Komentarze