Zupa botwinkowa z kaszą jaglaną

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekka, pożywna i przepyszna letnia zupa.
Zupę z botwinki zwykle przygotowywałam z dodatkiem ziemniaków. Tym razem dodałam do niej kaszę jaglaną i zmiksowałam. Podałam ją z gotowanym jajkiem i zielonym koperkiem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 podudzi z kurczaka (500-600 g)
    1 spory pęczek botwinki (ok. 350 g)
    250 g włoszczyzny (może być mrożona)
    1/3 szklanki kaszy jaglanej
    3 łyżeczki przyprawy typu wegeta natur
    2 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    1 łyżka octu jabłkowego
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    posiekany świeży koperek
    4 jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka Jajko

Zupa botwinkowa z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podudzia płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy 6 szklankami zimnej wody i podgrzewamy do zagotowania, chwilę gotujemy, usuwając tworzące się szumowiny. Wsypujemy przyprawę typu wegeta natur, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie podudzia wyjmujemy (można je zużyć do przygotowania innej potrawy lub po prostu zjeść póki ciepłe ;)). Usuwamy także liście laurowe i ziele angielskie.
  • 2. W czasie gotowania się wywaru kilkakrotnie płuczemy kaszę jaglaną w zimnej wodzie i osączamy na sitku. Botwinkę dokładnie płuczemy, buraczki obieramy i kroimy w kosteczkę, a łodygi i listki drobno siekamy. Jeśli wykorzystujemy włoszczyznę świeżą, to warzywa obieramy, płuczemy i kroimy w słupki (paseczki).
  • 3. Do wrzącego wywaru wkładamy włoszczyznę, kiedy ponownie zawrze, wsypujemy kaszę, a następnie dodajemy botwinkę. Gotujemy ok. 15-18 minut. Miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą (jeśli potrzeba) i dodajemy łyżkę octu jabłkowego. Zupę porcjujemy, posypujemy świeżo zmielonym pierzem i posiekanym koperkiem i wkładamy do każdej porcji dwie połówki jajka. Jajko można też pokroić w kostkę.

Porady

Zupę można dodatkowo zabielić słodką śmietanką. Do przygotowania zupy można wykorzystać rosół, który pozostał z poprzedniego obiadu. Wówczas czas przygotowania znacznie się skróci. Jeśli chcemy otrzymać gęstą zupę krem, dodajmy nieco mniej wody do przygotowania wywaru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Jajka Kasza jaglana Koper Włoszczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować