Zupa botwinkowa po radomsku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sezonowa zupa na kazdy stół.

  • 30 min

Składniki:

  • włoszczyzna i porcja rosołowa lub gotowy wywar warzywno-mięsny
    peczek botwinki
    2 łyżki śmietany
    2 jajka
    2 listki laurowe
    ziele angielskie

Zupa botwinkowa po radomsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę oczyszczamy, krimy i wkładamy do garnka.
  • 2. Porcje rosołowa myjemy i dodajemy do warzyw. Zalewamy wodą, dodajemy ziele angieslkie, liść laurowy i gotujemy do miękkosci.
  • kroimy botwinkę 3. Botwinkę oczyszamy, myjemy i kroimy drobno.
  • 4. Kiedy warzywa są już miękkie w wywarze, dodajemy botwinkę i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Zupa bez śmietanki 5. Dodajemy śmietanę, można dodać dla chetnych na talerzu.
  • Zupa już gotowa 6. Dodatkowo można ugotowac jajka na twardo, pokroić na części i dodać do zupy. Ja jajko układam na talerzach i zalewam gorącą zupę. smietanę podaję w dzbanuszku na stół i kazdy dodaje sobie według uznania. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy