Zupa botwinkowa

0 (0 ocen)

Jedna z moich ulubionych zup. Poza walorami smakowymi ma również piękny, letni kolorek. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki
    2 buraki
    4 ziemniaki
    1 średnia marchewka
    1/2 korzenia pietruszki
    1/2 selera
    ziele angielskie
    liście laurowe
    sól, pieprz
    4 łyżki śmietany 18 %
    świeży koperek
    natka pietruszki

Zupa botwinkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, buraki, seler, korzeń pietruszki i marchewkę obrać, a następnie pokroić w drobną kostkę. Gotować w osolonej wodzie z zielem angielskim i liściem laurowym około 5-10 minut, pod koniec dodając ziemniaki i łodygi botwinki i dalej gotować do ich zmięknięcia. Następnie wrzucić liście i jeszcze chwilkę gotować. Do śmietany dodać kilka łyżek zupy i dobrze wymieszać (dzięki temu, śmietana się nie zważy). Mieszankę wlać do zupy i wymieszać. Dobrze przyprawić solą,pieprzem i koperkiem. Podawać z natką pietruszki i np. ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy