Zupa botwinka

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nasza ulubiona, wiosenna zupa :) Z młodą marchewką i ziemniakami smakuje wybornie :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pęczki młodej botwinki
    2 młode marchewki
    4 młode ziemniaki
    4 jajka ugotowane na twardo
    1 litr bulionu warzywnego
    2 łyżki posiekanego koperku
    pół szklanki śmietanki 30 proc.
    3 łyżki oleju lub masła klarownego
    2 łyżki soku z cytryny
    cukier
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka

Zupa botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa umyj i oczyść. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę w plasterki. Całość wrzucić do garnka z rozgrzanym olejem i podsmażaj mieszając ok.10 minut. Łodygi i liście botwiny posiekaj, a młode buraczki obierz i pokrój w plasterki lub mniejsze kawałki (w zależności od wielkości).
  • 2. Buraczki wraz z poszatkowaną botwiną przełóż do podsmażonych ziemniaków z marchewką. Wlej bulion i zamieszaj. Przypraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Przykryj i gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut (do miękkości warzyw). Na końcu wlej śmietankę i dodaj posiekany koperek. Zagotuj, podawaj z gotowanym jajkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Nowalijki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować