Zupa botwinka ze śmietaną i posiekaną zieleniną

5 (152 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób

Cała moja rodzina uwielbia ten buraczkowy smak połączony z mnóstwem warzyw, śmietaną oraz posiekaną zieleniną. Często też do zupy dodajemy kawałki jajek ugotowanych na twardo.

  • 50 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • mięso na wywar (opcjonalnie) (*)
    2-3 pęczki botwinki (liście z buraczkami)
    3-4 ziemniaki
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    2 listki laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    3 łyżki soku z cytryny
    natka pietruszki/koperek
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    śmietana
    Opcjonalnie:
    jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka

Zupa botwinka ze śmietaną i posiekaną zieleniną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego i soli.
    Dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę pietruszkę, selera oraz buraczki (z botwinki).
    Całość pogotować około 15-20 minut i następnie wrzucić drobno pokrojone łodygi z listkami botwiny.
    Wszystko razem gotować do miękkości oraz połączyć z sokiem z cytryny.
    Na końcu do zupy wmieszać śmietanę i uprzednio posiekaną zieleninę.
    Botwinkę doprawić do smaku.

Porady

(*) Botwinkę można ugotować jedynie na wywarze z warzyw. Wtedy warto do niej dodać około łyżki masła, dobrej jakości oleju, np. rzepakowego lub oliwy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować