REKLAMA

Zupa borowikowa na maśle z makaronem

wyświetlono: 82 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Teraz sezon grzybowy w całej pełni więc polecam wybrać się do lasu po grzybki i zrobić taką pyszną zupkę. Dzięki podsmażeniu na maśle grzybów zupa zyskuje na jeszcze lepszym smaku i aromacie.

opublikowany: 08.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 10 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g borowików
    2 młode marchewki
    3 łyżki masła prawdziwego
    2 litry bulionu warzywnego
    duży kubek śmietany 18%
    makaron kolanka
    pieprz i sól
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • borowiki 1. Do garnka wrzucić masło i delikatnie na małym ogniu rozpuścić, dodać pokrojone w plastry borowiki oraz pokrojoną w kosteczkę marchewkę. Całość posmażyć ok 20 minut.
  • 2. Po tym czasie wlać bulion warzywny i gotować 10 minut. Gdy grzyby są miękkie do zupy wsypać makaron i pogotować do miękkości. Śmietanę wymieszać z odrobiną zupy i wlać do gotującego wywaru, zagotować i wyłączyć. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Porady

Zupę można również ugotować z ziemniakami lub zabielić zamiast śmietany serkiem topionym.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: elapolo elapolo

Zupa borowikowa z makaronem

Po każdym grzybobraniu taka zupa w moim domu to podstawa.

kategoria: Zupy opublikowany: 08.09.2019 | wyświetlono: 913 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE