Zupa borowikowa na maśle z makaronem

4 (1 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Teraz sezon grzybowy w całej pełni więc polecam wybrać się do lasu po grzybki i zrobić taką pyszną zupkę. Dzięki podsmażeniu na maśle grzybów zupa zyskuje na jeszcze lepszym smaku i aromacie.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g borowików
    2 młode marchewki
    3 łyżki masła prawdziwego
    2 litry bulionu warzywnego
    duży kubek śmietany 18%
    makaron kolanka
    pieprz i sól
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zupa borowikowa na maśle z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • borowiki 1. Do garnka wrzucić masło i delikatnie na małym ogniu rozpuścić, dodać pokrojone w plastry borowiki oraz pokrojoną w kosteczkę marchewkę. Całość posmażyć ok 20 minut.
  • 2. Po tym czasie wlać bulion warzywny i gotować 10 minut. Gdy grzyby są miękkie do zupy wsypać makaron i pogotować do miękkości. Śmietanę wymieszać z odrobiną zupy i wlać do gotującego wywaru, zagotować i wyłączyć. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Porady

Zupę można również ugotować z ziemniakami lub zabielić zamiast śmietany serkiem topionym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby leśne Makaron kolanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować