Bardzo smaczna pachnąca grzybkami zupa na podsmażanych na maśle warzyw z borowikami i ziemniakami, wzbogacona serkiem topionym. Zupa wyszła bardzo kremowa i smaczna.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
300 g borowików
marchewka
pietruszka
1/2 selera
kawałek pora
2 serki topione gouda
pieprz i sól
3 łyżki masła 82%
4 duże ziemniaki
Zupa borowikowa - kremowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka przełożyć masło i wstawić na kuchenkę dodać warzywa pokrojone w kostkę oraz pora w plasterki. Podsmażyć, do warzyw dodać pokrojone na małe kawałki borowiki i dalej podsmażać ok 10 minut. Do warzyw z grzybami wlać ok 3 litry wody. Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę i wrzucić do zupy, gotować do miękkości ziemniaków.
2.Następnie do małego garnuszka przełożyć serki i wlać szklankę wody, gotować aż serki zrobią się płynne i wlać do gotującej zupy. Zupę przyprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Komentarze