Zupa bolońska z papryką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna i aromatyczna zupa. Idealna na chłodne dni.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowo – wołowe 500 g,
    cebula 2 szt,
    marchewka 2szt,
    papryka 2 szt,
    czosnek 2 ząbki,
    pomidory krojone z puszki 2 szt,
    bulion warzywny 0,7 l,
    starty ser żółty 50 g,
    kolorowy makaron,
    sól,
    pieprz,
    bazylia,
    oregano,
    papryka słodka mielona,
    papryka mielona ostra,
    olej do smażenia,

Zupa bolońska z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i posiekać, marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, paprykę obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na patelni, na oleju podsmażyć najpierw cebulę i czosnek i po chwili mięso mielone. Całość wymieszać i smażyć razem około 10 minut. Bulion zagotować, dodać marchewkę oraz paprykę i przełożyć zawartość patelni. Wszystko razem gotować do miękkości warzyw. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, papryką i oregano. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Zupę podawać z makaronem oraz posypać startym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy