Zupa bolońska z mięsem mielonym . Świetna propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny który przygotujemy w kilka chwil. Idealna na chłodniejsze dni. Jest niezwykle aromatyczna sycąca i rozgrzewająca.
40 min
Dla 3 osób
Składniki:
250 gramów mięsa mielonego dowolnego
1 puszka pomidorów krojonych
1 mała cebula ok 50 gram
150 gramów włoszczyzny ( może być mrożona)
ok 500 ml wody lub bulionu warzywnego
sól
pieprz
1 plaska łyżki oregano
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
malutki ząbek czosnku
opcjonalnie domowa wegeta
70 gramów makaronu
1.Jeżeli używamy świeżej włoszczyzny to warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach.( po kawałku marchewki, korzenia pietruszki i selera)
2.Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na odrobinie tłuszczu następnie dodać mięso mielone i smażyć aż mięso się przyrumieni cały czas mieszamy.
Następnie dodajemy rozdrobniony czosnek, przyprawy i włoszczyznę, całość przesmażamy ok 5 minut mieszając co jakiś czas.
na koniec dodajemy pomidory w puszce i wodę lub bulion.
Wszystko gotujemy do miękkości.
Podajemy z ugotowanym makaronem.
Komentarze