Zupa bolońska

4.49 (163 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób

Zupa bolońska z mięsem mielonym . Świetna propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny który przygotujemy w kilka chwil. Idealna na chłodniejsze dni. Jest niezwykle aromatyczna sycąca i rozgrzewająca.

  • 40 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 250 gramów mięsa mielonego dowolnego
    1 puszka pomidorów krojonych
    1 mała cebula ok 50 gram
    150 gramów włoszczyzny ( może być mrożona)
    ok 500 ml wody lub bulionu warzywnego
    sól
    pieprz
    1 plaska łyżki oregano
    1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
    malutki ząbek czosnku
    opcjonalnie domowa wegeta
    70 gramów makaronu
Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa bolońska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżeli używamy świeżej włoszczyzny to warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach.( po kawałku marchewki, korzenia pietruszki i selera)
  • 2. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na odrobinie tłuszczu następnie dodać mięso mielone i smażyć aż mięso się przyrumieni cały czas mieszamy.
    Następnie dodajemy rozdrobniony czosnek, przyprawy i włoszczyznę, całość przesmażamy ok 5 minut mieszając co jakiś czas.
    na koniec dodajemy pomidory w puszce i wodę lub bulion.
    Wszystko gotujemy do miękkości.
    Podajemy z ugotowanym makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pomidor Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować