Zupa bolońska

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego

    1 cebula

    2 ząbki czosnku

    1 marchew

    500 ml przecieru pomidorowego

    1 litr wody lub bulionu

    przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, bazylia, majeranek

    olej do smażenia

    1 łyżka mąki

    100ml śmietanki 18%

    żółty ser do posypania

    150g makaronu (u mnie świderki)

Zupa bolońska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso mielone z pokrojoną cebulą i przeciśniętym czosnkiem.
    Gdy mięso straci surowy kolor przyprawiamy je delikatnie solą, pieprzem i papryką. Do garnka dokładamy startą na tarce o dużych oczkach marchew i wszystko razem podsmażamy przez chwilę.
    Całość zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut.
    Następnie do zupy dodajemy przecier pomidorowy oraz zioła i wszystko razem jeszcze przez kilka minut gotujemy.
    Na końcu zupę zagęszczamy śmietanką oraz mąką i doprawiamy do smaku.
    Podajemy z ugotowanym makaronem i posypane startym żółtym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy