Zupa bolońska

4.46 (155 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Lubicie spaghetti po bolońsku ? Jeśli tak to spróbuje również zupę. Jest to pożywna i aromatyczna zupa. Z makaronem Lubella jajeczna 5 jaj nitki smakuje pysznie.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowo – wołowe 500 g,
    cebula 2 szt,
    marchewka 2szt,
    czosnek 2 ząbki,
    makaron Lubella jajeczna 5 jaj nitki 125 g,
    passata pomidorowa 0,75 l,
    bulion warzywny 0,75 l,
    starty ser żółty 50 g,
    sól,
    pieprz,
    bazylia,
    oregano,
    papryka słodka mielona,
    olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.46 (155 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa bolońska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i posiekać, marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, czosnek obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na patelni, na oleju podsmażyć najpierw cebulę i czosnek, następnie dodać marchewkę i po chwili mięso mielone. Całość wymieszać i smażyć razem około 10 minut. Bulion połączyć z passatą pomidorową, zagotować i przełożyć zawartość patelni. Wszystko razem gotować około 15 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, papryką i oregano. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Zupę podawać z makaronem oraz posypać startym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować