Zupa bananowa z czereśniami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa na słodko? Dlaczego nie! Polecam zrobić taki słodki deser. Dzieciom na pewno posmakuje.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kompot:

    - 1 szklanka wody

    - cukier do smaku

    - 20 dag czereśni

    warstwa czereśniowa:

    - 30 dag czereśni

    - 1 łyżka mąki kukurydzianej

    krem bananowy:

    - 2 banany

    - sok z cytryny według uznania

    - 250 ml mleka

    - 120 g kremu waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa bananowa z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kompot: Czereśnie gotujemy z wodą i cukrem do miękkości owoców. Kompot przecedzamy. Studzimy.
  • 2. Warstwa czereśniowa: W połowie szklanki kompotu rozpuszczamy mąkę kukurydzianą. Czereśnie myjemy i pozbawiamy ogonków i pestek. Szklankę kompotu zagotowujemy wraz z czereśniami. Do zagotowanego wlewamy rozpuszczoną mąkę kukurydzianą. Mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 3. Krem bananowy: Banany obieramy, kroimy i blendujemy. Banany przekładamy do miski i miksujemy wraz z mlekiem (dajemy stopniowo) i sokiem z cytryny. Stopniowo wsypujemy krem waniliowy przy tym miksując.
  • 4. Składanie: Do miseczki dajemy krem bananowy, następnie warstwę czereśniową. Gotowe! Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Czereśnie Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować