Zupa bambusowa po polsku:)

  • wyświetlono: 6907 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Moim zdaniem zupa bambusowa to klasyka wietnamskiej kuchni. Dziś postanowiłam zaserwować ją na swój, polski sposób:)

  • Łatwy

Składniki


- włoszczyzna: 1 sztuka
- seler naciowy łodygi: 2 sztuki
- papryczka chili bez pestek: 0.5 sztuki
- imbir świeży kawałek 1 cm: 1 plaster
- szalotka: 1 sztuka
- czosnek: 2 ząbki
- oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
- pędy bambusa w słoiku: 1 opakowanie
- grzyby mun suszone: 0.5 opakowania
- pierś z kurczaka pojedyncza: 1 sztuka
- dymka zielona część: 1 sztuka
- białko rozmącone: 1 sztuka
- sos sojowy do smaku: 6 łyżek
- pieprz,sól do smaku: 1 szczypta
- makaron sojowy: 1 opakowanie

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa bambusowa po polsku:)

  • Zupa Bambusowa Po Polsu1. Na łyżeczce oliwy z oliwek podsmażamy posiekany czosnek, chilli, imbir i przekrojoną na połowę szalotkę. Po ok. 2-3 minutach dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki marchew. Warto użyć garnka z grubszym dnem, aby podczas smażenia nic się nie przypaliło. Po kolejnych 2 min., całość zalewamy wodą i dorzucamy pietruszkę,selera naciowego, kawałeczek pora, ok. 5-6 łyżek sosu sojowego i kilka rozgniecionych ziarenek pieprzu. Przykrywamy pokrywką i gotujemy do momentu, kiedy warzywa zmiękną. Następnie dodajemy pokrojoną w paseczki pierś z kurczaka, można ją oprószyć solą, ale nie jest to konieczne. Jeśli utworzą się szumowiny trzeba je zebrać, można też przecedzić rosołek przez sito. Kiedy kurczak się zetnie dodajemy bambusa razem z zalewą. Radzę jednak kupować bambusa w słoiku, ostatnio użyłam tego z puszki i po dodaniu go z zalewą, musiałam zupę przecedzać dwa razy, bo na wierzchu utworzyło się niezbyt smaczne bagienko, a sam bambus był po prostu bez smaku. W osobnym garnuszku gotujemy grzyby Mun według przepisu na opakowaniu. Uważajcie na ilość dodanych grzybków, gdyż wyglądają niepozornie, ale podczas gotowania dwukrotnie zwiększają swoją objętość. Rada z życia wzięta. Ostatnio stwierdziłam, że na duży gar zupy, taka paczuszka będzie w sam raz i ugotowałam całą. I właśnie dlatego grzyby Mun znalazły się również w drugim daniu. Chociaż grunt, żeby nic się nie zmarnowało:). Zupkę można jeszcze dosolić jeśli jest taka potrzebna lub od biedy dodać kostkę rosołową warzywną. Całość powinna się gotować jeszcze z 20 minut, po tym czasie dorzucamy do zupki makaron sojowy i posiekane zioła. Zasadniczo nie trzeba zupy już gotować, bo makaron sam się ugotuje, więc zdejmujemy garnek i po 10 minutach, kiedy makaron powinien być już dobry, dodajemy roztrzepane jedno białko jajka, lekko rozprowadzamy je w zupce, aż do momentu, kiedy się całkowicie zetnie i voila:).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zupakuchnia chińskapędy bambusa w słoiku

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa dyniowa po grecku

Dodane przez: Wiater Barbara

Zupa dyniowa po grecku

Zupa o niezwykłym smaku, szybka...

Zupa po chińsku

Dodane przez: Świeca Urszula

Zupa po chińsku

Mój niedzielny obiad to zupka po...

zupa kapuściana

Dodane przez: Aninka88

Zupa kapuściana po góralsku

sycąca i rozgrzewająca zupa, doskonała...

Zupa po meksykańsku

Dodane przez: RedakcjaPP

Zupa po meksykańsku

To pyszna i pożywna zupa, która...

Zupa fasolowa po monastersku

Dodane przez: fuzja

Zupa fasolowa po monastersku

Wyjątkowo pyszna zupa, idealna...

Pomidorowa z ryżem dla dzieci

Dodane przez: rzelkazag

Zupa pomidorowa z ryżem - po 8 miesiącu

Jako mama postanowiłam dopiero...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE