Zupa a'la krupnik z patisonem, pieczarkami na wędzonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę i ziemniaki obieramy i myjemy. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach a ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Pokrojone warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy wędzone udka i zalewamy wodą, liścia laurowego i ziela angielskiego oraz szczyptę soli. Gotujemy do miękkości warzyw pod przykryciem na średnim ogniu. Z ugotowanych warzyw wyciągamy wędzone udka i zostawiamy by przestygły.
Do garnka z ugotowanymi warzywami wrzucamy pokrojone w kosteczkę bez obierania młode patisony pozbawione gniazd nasiennych, pokrojony drobniutko czosnek, wsypujemy także kaszę oraz pokrojone oczyszczone pieczarki. Całość gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż kasza będzie miękka. Gdy kasza już zmiękła to wrzucamy oskubane i pokrojone mięso wędzone z udek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czubrycą zieloną oraz posiekanym koperkiem i lubczykiem.
Komentarze