Zupa a'la krupnik z patisonem, pieczarkami na wędzonce

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna zupka, rozgrzewająca i sycąca. Idealna na nadchodzące jesienne chłody.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg wędzonych udek
    1 duża marchewka
    2 średniej wielkości młode patisony
    1-2 ząbki czosnku
    2-3 średniej wielkości ziemniaki
    sól, pieprz do smaku
    1 łyżka posiekanego koperku
    1 łyżeczka posiekanego lubczyku
    5 sztuk pieczarek
    1/2 łyżeczki mieszanki przypraw czubryca zielona
    1 l wody
    1 liść laurowy
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    4 łyżki drobnej kaszy jęczmiennej mazurskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Zupa a'la krupnik z patisonem, pieczarkami na wędzonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i ziemniaki obieramy i myjemy. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach a ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Pokrojone warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy wędzone udka i zalewamy wodą, liścia laurowego i ziela angielskiego oraz szczyptę soli. Gotujemy do miękkości warzyw pod przykryciem na średnim ogniu. Z ugotowanych warzyw wyciągamy wędzone udka i zostawiamy by przestygły.
    Do garnka z ugotowanymi warzywami wrzucamy pokrojone w kosteczkę bez obierania młode patisony pozbawione gniazd nasiennych, pokrojony drobniutko czosnek, wsypujemy także kaszę oraz pokrojone oczyszczone pieczarki. Całość gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż kasza będzie miękka. Gdy kasza już zmiękła to wrzucamy oskubane i pokrojone mięso wędzone z udek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czubrycą zieloną oraz posiekanym koperkiem i lubczykiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Patison Pieczarki Wędzonka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować