Żubrówkowa szarlotka z cynamonem

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 6 osób

Żubrówka łączy się dobrze z sokiem jabłkowym w drinkach, więc czemu nie w cieście? Spróbowałem i wyszło pysznie.

  • 35 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    150 gram zimnego masła
    170 gram mąki pszennej typ 550
    80 gram mąki krupczatki
    szczypta soli
    jedno jajko
    odrobina zimnego mleka
    5-6 płaskich łyżek cukru pudru

    Jabłka:
    kilogram jabłek
    150 ml wódki żubrówki
    100 gram cukru
    50 gram masła
    pół łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Żubrówkowa szarlotka z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem pudrem. Do mieszaniny dodać zimne masło i posiekać całość nożem. Gdy masło będzie posiekane wbić jajko, wlać odrobinę zimnego mleka i szybko zagnieść. Zagniecione ciasto owinąć folią spożywczą, spłaszczyć i włożyć do lodówki na godzinę.
  • 2. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy wysypanej krupczatką. Niewielki kawałek ciasta odkroić, uformować walec, zawinąć ponownie w folie i włożyć do zamrażarki.
    Rozwałkowanym ciastem wyłożyć formę. Ja użyłem formy do tarty, ale może to być tortownica czy zwykła blacha do pieczenia.
    Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiec ok 15-20 minut. Ciasto nie musi upiec się do końca, ponieważ będzie drugi raz wkładane do piekarnika.
  • 3. Jabłka:
    Jabłka, których zamierzacie użyć do tego ciasta powinny być kwaskowate. Nie musi to być szara reneta od razu, ale lekko kwaskowate jabłko sprawdzi się lepiej niż słodkie. No i muszą być twarde, aby nie rozpadły się w czasie duszenia.
    Owoce należy dokładnie umyć i wyszorować. Pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, a następnie każdą ćwiartkę jeszcze na trzy części. Każdą cząstkę pokroić w około centymetrową kostkę. Jabłek nie trzeba obierać - jedynie wyciąć niejadalne części. Po pokrojeniu można skropić całość sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
  • 4. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić jabłka i dusić ok 10 minut. Podduszone jabłka zalać wódką żubrówką i flambirować. Kiedy alkohol się wypali wsypać cukier i kolejne 10 minut dusić. Pod koniec duszenia wsypać cynamon i całość wymieszać. Należy pamiętać o częstym mieszaniu jabłkowej masy w trakcie jej przygotowywania.
  • 5. Na podpieczony spód wyłożyć duszone jabłka. Wyjąć z zamrażarki ciasto i na tarce zetrzeć je, tworząc na wierzchu kruszonkę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać aż kruszonka nabierze złocistej barwy.
    Ciasto najsmaczniejsze jest zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe.

Porady

Jabłek nie trzeba obierać ze skórki, bo to w skórce i bezpośrednio pod nią znajduje się najwięcej aromatu. Jeżeli jednak komuś skórki bardzo przeszkadzają może się ich pozbyć, co jednak wpłynie negatywnie na smak potrawy. Swoje ciasto wykonałem w standardowej formie do tarty, jeżeli ktoś chciałby użyć większej formy musi przygotować po prostu więcej ciasta oraz nadzienia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Wódka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować