Zupa ogórkowa na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokrój w kostkę, selera, marchewkę i ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż w garnku, dodaj żeberka i dalej smaż około 5 minut. Po tym czasie dodaj cebulę, seler, marchewkę, ziele angielskie i liście laurowe. Smaż dalej i po kolejnych 5 minutach zalej całość bulionem i gotuj na małym ogniu około 40 minut. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć starte ogórki kiszone, 2 łyżki cukru i duś razem przez około 20 minut. Do zupy dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, a gdy będą miękkie dodaj przesmażone ogórki i gotuj dodatkowe 10 minut. Po tym czasie do zupy wlej śmietanę, dopraw do smaku i wymieszaj. Przed podaniem posyp zupę posiekanym koperkiem.
Komentarze