Zrazy zawijane z karkówki z nadzieniem z białej kiełbasy

4.49 (148 ocen)

  • 2 godz.

Zrazy z mięsa bardziej dostępnego od wołowiny. Do nadzienia wykorzystałam białą kiełbasę surową i dodatki warzywne, które mi przyszły do głowy. Dodatkowo całość schłodziłam i cały tłuszcz zdjęłam z powierzchni sosu. Mięsko i sos w smaku wyszły bardzo smaczne, a zrazy rozpływały się w ustach.

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI na 14 sztuk:

    --- 1.30 kg karkówki wieprzowej
    --- 1 większa czerwona cebula
    --- 2 białe kiełbaski surowe
    --- papryka konserwowa
    --- ogórki konserwowe
    --- musztarda
    --- 3 dkg borowików suszonych, drobno połamanych ( nie namaczam wcześniej)
    --- 2 liście laurowe
    --- sól i pieprz
    --- olej rzepakowy do smażenia
    --- 3 szklanki wody ( 750 ml)
    --- 1 duża cebula biała
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zrazy zawijane z karkówki z nadzieniem z białej kiełbasy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1.
    1) Umytą i osuszoną karkówkę pokroić w 1- 1,5 cm plastry i rozbić przez woreczek foliowy.
    2) Plastry posolić z jednej strony, popieprzyć, posmarować musztardą.
    3) Cebulę i paprykę pokroić w paski, ogórki w drobną kosteczkę, kiełbasę wyjąć z jelita.
    4) Na plastry mięsa położyć paseczek papryki, cebuli, posmarować mięsem z kiełbasy i posypać ogórkami. Zrazy zwinąć i spiąć szpilkami lub obwiązać nićmi bawełnianymi. Nie solić i nie pieprzyć, nie obtaczać w mące.
  • przygotowanie 2.
    5) Zwinięte zrazy obsmażyć na odrobinie oleju, na rumiano ze wszystkich stron. Dodać posiekaną białą cebulę i jeszcze chwilę smażyć. Wlać 3 szklanki wody, dodać grzybki i zagotować. Całość dosmaczyć solą i pieprzem i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Mięso dość szybko jest miękkie.
    6) Zrazy wyjąć, zdjąć ewentualne nici czy szpilki i zrazy ponownie włożyć do rondla. Schłodzić mocno i zdjąć z powierzchni warstwę tłuszczu, który się wytopił z karkówki.
    7) Całość zagotować, wyjąć zrazy i zagęścić sos. Mięso ponownie włożyć do sosu i tylko chwilę podgrzać.
  • odtłuszczenie 3. Zrazy z sosem schłodzić i odtłuścić- zalecane.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować