Zrazy zawijane z karkówki z nadzieniem z białej kiełbasy

  • wyświetlono: 8119 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Zrazy z mięsa bardziej dostępnego od wołowiny. Do nadzienia wykorzystałam białą kiełbasę surową i dodatki warzywne, które mi przyszły do głowy. Dodatkowo całość schłodziłam i cały tłuszcz zdjęłam z powierzchni sosu. Mięsko i sos w smaku wyszły bardzo smaczne, a zrazy rozpływały się w ustach.

W kuchni Danusi
  • 120min

Składniki

SKŁADNIKI na 14 sztuk:

--- 1.30 kg karkówki wieprzowej
--- 1 większa czerwona cebula
--- 2 białe kiełbaski surowe
--- papryka konserwowa
--- ogórki konserwowe
--- musztarda
--- 3 dkg borowików suszonych, drobno połamanych ( nie namaczam wcześniej)
--- 2 liście laurowe
--- sól i pieprz
--- olej rzepakowy do smażenia
--- 3 szklanki wody ( 750 ml)
--- 1 duża cebula biała

Sposób przygotowania przepisu:

Zrazy zawijane z karkówki z nadzieniem z białej kiełbasy

  • przygotowanie1.
    1) Umytą i osuszoną karkówkę pokroić w 1- 1,5 cm plastry i rozbić przez woreczek foliowy.
    2) Plastry posolić z jednej strony, popieprzyć, posmarować musztardą.
    3) Cebulę i paprykę pokroić w paski, ogórki w drobną kosteczkę, kiełbasę wyjąć z jelita.
    4) Na plastry mięsa położyć paseczek papryki, cebuli, posmarować mięsem z kiełbasy i posypać ogórkami. Zrazy zwinąć i spiąć szpilkami lub obwiązać nićmi bawełnianymi. Nie solić i nie pieprzyć, nie obtaczać w mące.
  • przygotowanie2.
    5) Zwinięte zrazy obsmażyć na odrobinie oleju, na rumiano ze wszystkich stron. Dodać posiekaną białą cebulę i jeszcze chwilę smażyć. Wlać 3 szklanki wody, dodać grzybki i zagotować. Całość dosmaczyć solą i pieprzem i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Mięso dość szybko jest miękkie.
    6) Zrazy wyjąć, zdjąć ewentualne nici czy szpilki i zrazy ponownie włożyć do rondla. Schłodzić mocno i zdjąć z powierzchni warstwę tłuszczu, który się wytopił z karkówki.
    7) Całość zagotować, wyjąć zrazy i zagęścić sos. Mięso ponownie włożyć do sosu i tylko chwilę podgrzać.
  • odtłuszczenie3. Zrazy z sosem schłodzić i odtłuścić- zalecane.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadkuchnia polska

Komentarze

Podobne przepisy

zrazy

Dodane przez: lexi27

Zrazy z karkówki pieczone

Smaczna i tańsza wersja tradycyjnych...

Roladki z karkówki i białej kiełbasy

Dodane przez: Gregorhspeed

Roladki z karkówki i białej kiełbasy

Wykwintna wyżerka dla mięsożerców...

Kotleciki z białej kiełbasy

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Kotleciki z białej kiełbasy

Kotleciki z białej kiełbasy, podane...

Zrazy z karkówki lub łopatki

Dodane przez: Kalina

Zrazy z karkówki lub łopatki

Zrazy to nasz ulubiony, niedzielny...

Zrazy wołowe z musztrdą

Dodane przez: teresa-kr

Zrazy wołowe zawijane z musztarda francuską

Lubię pikantne dania i dodatek...

Biała kiełbasa pieczona z cydrem

Dodane przez: Bilcia

Biała kiełbasa pieczona z cydrem

Mój autorski pomysł na pieczoną...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE