ZRAZY Z WĄTRÓBKI Z KASZĄ JAGLANĄ

0 (0 ocen)

  • 45 min

Po raz kolejny udowodniłam sobie i domownikom , że takie spontaniczne pomysły są najlepsze!Zraziki zrobione z usmażonej na cebulce wątróbki i tak lubianej przeze mnie kaszy jaglanej , podane z grzybowym sosem zrobiły furorę!Gwarantuję , że i Wam posmakują!

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * wątróbka drobiowa – 200 g

    * cebula – 2 szt

    * kasza jaglana – 1 szkl

    * marchew – 1 szt

    * duże jajko – 1 szt

    * bułka tarta do panierowania

    * mleko do moczenia wątróbki – ok. 0,5 szkl

    * mąka pszenna do obtoczenia wątróbki – 3 łyżki

    * sól

    * pieprz

    * papryka

    * olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zrazy z wątróbki z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Kaszę jaglaną dwukrotnie płuczemy ( usunie to goryczkę ) , zalewamy ok. 0,5 l wody , solimy i gotujemy do miękkości.

    Pozostawiamy pod pokrywką, żeby jeszcze doszła i zachowała ciepło.

    Wątróbkę oczyszczamy , chwilę moczymy w mleku , osuszamy , a następnie obtaczamy w mące.

    Cebulę kroimy w piórka , złocimy na dużej patelni ( lub w garnku ) na mocno rozgrzanym oleju.

    Dodajemy wątróbkę i smażymy kilka minut do miękkości.

    Po usmażeniu solimy , a następnie miksujemy na gładką masę.

    Do masy dodajemy ugotowaną kaszę i startą na grubych oczkach marchewkę.

    Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką , a następnie wbijamy jajko i bardzo dokładnie mieszamy.

    Formujemy zraziki , a następnie obtaczamy w bułce tartej.

    Smażymy na wolnym ogniu na złoto.

Porady

Podajemy gorące – solo lub z sosem grzybowym! Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować