Zrazy z szynki w boczku z sosem z kurek i kaszą gryczaną

  • wyświetlono: 1036 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Smak zrazów pamiętam z dzieciństwa.. moja mama często je robiła. Oczywiście zrazy były zawsze wołowe ale uważam, że szynka też świetnie do nich pasuje. Dodatkowo moje zrazy są „otulone” plasterkami boczku dzięki czemu mięso nie jest suche. Podane z pysznym i aromatycznym sosem z kurek - pycha!

Kuchnia Marty
  • 150min

Składniki

Składniki na zrazy 4 sztuki:

• 1 kg szynki wieprzowej (użyłam sznycel z szynki - wyszły 4 plastry ok. 1-1,5 cm grubości)
• 4 małe ogórki kiszone
• 2 cebule
• 150 g boczku wędzonego w kawałku
• 200 g boczku wędzonego cienkie plasterki
• 4 łyżki musztardy sarepskiej
• 1 marchewka
• 1 pietruszka - korzeń
• kawałek selera – korzeń
• liść laurowy
• 2-3 ziela angielskie
• 2 łyżki tłuszczu do podpieczenia zrazów
• sól
• pieprz
• opcjonalnie kilka suszonych grzybów
• 1 szklanka kaszy gryczanej
• 1 łyżka masła
• 2 szklanki wody


Składniki na sos kurkowy:

• 250 g kurek
• 1 cebula
• 2 łyżki masła
• 1-2 ząbki czosnku
• sól
• pieprz
• 200 ml śmietanki 30%
• 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Zrazy z szynki w boczku z sosem z kurek i kaszą gryczaną

  • 1. Przygotowanie zrazów:

    Mięso myjemy kroimy w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Każdy plaster rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem i smarujemy musztardą. Ogórki i boczek kroimy w słupki, 2 cebule w pióra. Na środku każdego płata mięsa układamy ogórki, boczek i cebule i zawijamy w roladę. Każdą roladkę owijamy plasterkami boczku i spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy zrazy z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę, pietruszkę i selera, podsmażamy na tłuszczu, który został ze zrazów. Przekładamy do naczynia. Podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pokruszone, suszone grzyby. Dusimy wszystko w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni ok. 2 godzin.
  • 2. Przygotowanie sosu z kurek:

    W międzyczasie przygotowujemy sos z kurek. Grzyby czyścimy i płuczemy. Cebulę drobno siekamy w kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy kurki i smażymy przez ok. 5 minut. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do grzybów. Na patelnię wlewamy śmietankę i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Sos z kurek dusimy kilka minut, aby grzyby zmiękły posypujemy natką pietruszki.
    Ja zrazy chciałam przygotować z sosem z kurek, ale równie dobrze można podać je z sosem, który powstał w trakcie duszenia mięsa. Wystarczy powstały sos zagęścić łyżką mąki rozbełtaną niewielką ilością wody, ewentualnie dodać odrobinę śmietanki 18% do zup i sosów i doprawić do smaku ulubionymi przyprawami.
  • 3. Przygotowanie kaszy gryczanej:

    Kaszę przebrać, opłukać i zalać zimną wodą w proporcji 1 : 2 (tzn. 1 szklanka kaszy, 2 wody). Do kaszy dodać masło (dzięki temu ziarenka nie będą się kleiły) i łyżeczkę soli . Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu wchłonięcia wody przez kaszę (praktycznie nie powinna się gotować!).
PP_12-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylakasza gryczanaboczek wędzonysos kurkowyzrazy z szynki w boczku

Komentarze

Podobne przepisy

gulasz z warzywami i kaszą gryczaną

Dodane przez: duszek

GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ I WARZYWAMI

Dziś przepis na domowy obiad.Gulasz...

Kurczak w sosie kaszubskim z kaszą gryczaną

Dodane przez: alaaa

Kurczak w sosie kaszubskim z kaszą gryczaną

Czy można zrobić pyszne danie w...

Gołąbki z kaszą gryczaną w sosie pomidorowym

Dodane przez: Gregorhspeed

Gołąbki z kaszą gryczaną w sosie pomidorowym

Przełamanie stereotypu ,równie...

image-1e2hsbi

Dodane przez: paulette17

SZYNKA W SOSIE Z MARCHEWKĄ Z KASZĄ

Bardzo aromatyczny obiad. Szynka...

gołąbki gryczane

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Wigilijne gołąbki z kaszą gryczaną w sosie...

Tradycyjne mięsno-ryżowe gołąbki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE