Zrazy z mięsa mielonego z kolorowym środkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zrazy w nieco innej formie – z mięsa mielonego z kolorowym środkiem. Idealnie smakują z ziemniaczkami. Polecam ten smaczny obiad!

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
    2 ogórki konserwowe
    ½ czerwonej papryki
    ½ żółtej papryki
    2 cebule
    5 plastrów boczku wędzonego
    ½ pęczka natki pietruszki
    2 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    3 łyżki bułki tartej
    2 jajka
    Sól
    Pieprz
    Czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zrazy

Zrazy z mięsa mielonego z kolorowym środkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone wyrabiamy dokładnie z posiekaną jedną cebulą, jajkami i bułką tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Ogórki konserwowe, plastry boczku oraz papryki kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Natkę pietruszki siekamy. Wszystko mieszamy ze sobą. Z mięsa formujemy placki wielkości dłoni. Układamy na nich po łyżce farszu, zwijamy boki do środka. Musimy dokładnie zawinąć mięso aby farsz nam nie wypadł. Zrazy obsmażamy na rozgrzanej patelni na rumiano z każdej strony. Następnie przekładamy do garnka i podlewamy je wodą aby były całe przykryte. Na osobnej patelni przesmażamy drugą cebulę i dokładamy do mięsa. Jeżeli zostanie nam reszta farszu również możemy go przełożyć do zrazów. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso dusimy na wolnym ogniu przez 20 minut. Pod koniec zrazy wyjmujemy z garnka. Sos zagęszczamy wodą z mąką. Przekładamy z powrotem roladki i dusimy kilka minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować