Zrazy z mięsa mielonego z cukinią i pieczarkami

4.5 (167 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne proste danie z nie wyszukanych składników a smak wyśmienity.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 gram mięsa mielonego wieprzowego
    Kawałek cukini pokrojonej w paseczki.
    Kilka pieczarek pokrojonych w kosteczkę.
    Pół małej cebuli również pokrojonej w kosteczkę.
    1 kajzerka namoczona
    4 plasterki szynki lub boczku wędzonego
    sól
    pieprz
    szczypta sproszkowanego chili
    mały ząbek czosnku
    łyżeczka papryki słodkiej
    opcjonalnie łyżeczka przecieru pomidorowego
    kilka łyżek mąki do panierowania
    2-3 łyżki masla
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zrazy z mięsa mielonego z cukinią i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa mielonego dodać namoczoną kajzerkę ,przyprawić solą ,odrobiną sproszkowanego chili czosnkiem oraz papryką słodką dobrze wyrobić.
  • 2. Mięso dzielimy na cztery równe części rozpłaszczamy dłońmi na blacie na kształt okręgu o grubości ok pół centymetra. Położyć plasterek szynki lub wędzonego boczku na środku układamy farsz, paski cukini, pieczarki,troszkę cebuli, zwilżonymi dłońmi formujemy Roladkę, następnie obtaczamy solidnie w mące.
  • 3. W rondlu rozgrzać dwie łyżki masła i obsmażamy zrazy z każdej strony na złoty kolor, następnie podlewamy wodą wymieszaną z łyżką sosu sojowego lub magi (ok 1 szklanka) a najlepiej bulionem i dusimy około 45 minut. Od czasu do czasu podlewając wodą lub bulionem. Powstały sos doprawić do smaku (można dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego) i lekko zaciągnąć mąką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować