Pyszne proste danie z nie wyszukanych składników a smak wyśmienity.
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 gram mięsa mielonego wieprzowego
Kawałek cukini pokrojonej w paseczki.
Kilka pieczarek pokrojonych w kosteczkę.
Pół małej cebuli również pokrojonej w kosteczkę.
1 kajzerka namoczona
4 plasterki szynki lub boczku wędzonego
sól
pieprz
szczypta sproszkowanego chili
mały ząbek czosnku
łyżeczka papryki słodkiej
opcjonalnie łyżeczka przecieru pomidorowego
kilka łyżek mąki do panierowania
2-3 łyżki masla
Zrazy z mięsa mielonego z cukinią i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa mielonego dodać namoczoną kajzerkę ,przyprawić solą ,odrobiną sproszkowanego chili czosnkiem oraz papryką słodką dobrze wyrobić.
2.Mięso dzielimy na cztery równe części rozpłaszczamy dłońmi na blacie na kształt okręgu o grubości ok pół centymetra. Położyć plasterek szynki lub wędzonego boczku na środku układamy farsz, paski cukini, pieczarki,troszkę cebuli, zwilżonymi dłońmi formujemy Roladkę, następnie obtaczamy solidnie w mące.
3.W rondlu rozgrzać dwie łyżki masła i obsmażamy zrazy z każdej strony na złoty kolor, następnie podlewamy wodą wymieszaną z łyżką sosu sojowego lub magi (ok 1 szklanka) a najlepiej bulionem i dusimy około 45 minut. Od czasu do czasu podlewając wodą lub bulionem. Powstały sos doprawić do smaku (można dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego) i lekko zaciągnąć mąką.
Komentarze