Uwielbiamy zrazy z karkówki za ich smak, soczystość i miękkość, tym razem z wyjątkowym sosem zrazowym, spróbujcie :)
40 min
Dla 6 osób
Składniki:
6 płatów z karkówki
250 g boczku wędzonego pokrojonego w plastry do zrazów + 250 g do sosu
3 cebule pocięte w pióra
6 ogórków małych kiszonych
musztarda, pieprz, sól
2 garści namoczonych suszonych borowików
ew łyżka mąki do zrobienia zasmażki na smalcu
smalec do obsmażania
mąka do obtoczenia
Zrazy z karkówki z pysznym sosem zrazowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę dobrze rozklepać, posypać solą i pieprzem z obu stron, jedną posmarować musztardą, ułożyć po 2 plastry boczku, pół ogórka, piórka osolonej cebuli, całość zawinąć w rulon i spiąć szpilkami lub wykałaczkami.
Obtoczyć lekko w mące i obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym smalcu, gotowe ułożyć w brytfannie.
Obłożyć wokół pozostałymi pokrojonymi ogórkami, cebulą , boczkiem i odciśniętymi grzybami.
Do wywaru po grzybach dodać 0,7 litra wody, osolić i zalać całość, wstawić do nagrzanego piekarnika i dusić zrazy ok 1 godziny w temp. 170 stopni.
Sos powinien być lekko zagęszczony od mąki ze zrazów.
Porady
Jeśli chcemy uzyskać sos bardziej gęsty należy zagęścić zasmażką na smalcu.
Komentarze