Zrazy z karkówki z pysznym sosem zrazowym

4.63 (8 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Uwielbiamy zrazy z karkówki za ich smak, soczystość i miękkość, tym razem z wyjątkowym sosem zrazowym, spróbujcie :)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 6 płatów z karkówki
    250 g boczku wędzonego pokrojonego w plastry do zrazów + 250 g do sosu
    3 cebule pocięte w pióra
    6 ogórków małych kiszonych
    musztarda, pieprz, sól
    2 garści namoczonych suszonych borowików
    ew łyżka mąki do zrobienia zasmażki na smalcu
    smalec do obsmażania
    mąka do obtoczenia
Wystaw ocenę:

4.63 (8 ocen)

Zobacz również:

Zrazy

Zrazy z karkówki z pysznym sosem zrazowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę dobrze rozklepać, posypać solą i pieprzem z obu stron, jedną posmarować musztardą, ułożyć po 2 plastry boczku, pół ogórka, piórka osolonej cebuli, całość zawinąć w rulon i spiąć szpilkami lub wykałaczkami.
    Obtoczyć lekko w mące i obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym smalcu, gotowe ułożyć w brytfannie.
    Obłożyć wokół pozostałymi pokrojonymi ogórkami, cebulą , boczkiem i odciśniętymi grzybami.
    Do wywaru po grzybach dodać 0,7 litra wody, osolić i zalać całość, wstawić do nagrzanego piekarnika i dusić zrazy ok 1 godziny w temp. 170 stopni.
    Sos powinien być lekko zagęszczony od mąki ze zrazów.

Porady

Jeśli chcemy uzyskać sos bardziej gęsty należy zagęścić zasmażką na smalcu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować