Kruche mięso w sosie o wyrazistym smaku to bardzo smaczna propozycja obiadowa na chłodniejsze dni, ale nie tylko. Zadowoleni będą amatorzy ostrych smaczków.
2 godz.
Składniki:
Około 600 g karkówki (6 plastrów),
3 ogórki korniszonowe,
6-7 jabłuszek kaparowych lub 2 czubate łyżki małych kaparów (z zalewy),
4 papryczki piri piri ( z zalewy) lub innych papryczek z typu chili (zmniejszyć ilość w przypadku większych),
6 łyżeczek musztardy (użyłam sarepskiej),
sól,
pieprz,
słodka papryka w proszku,
czosnek granulowany,
majeranek,
liść laurowy,
ziele angielskie,
kostka rosołowa,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu,
mąka do obtoczenia zraz,
olej do smażenia
Zrazy z karkówki w pikantnym sosie kaparowo – paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę opłukać, osuszyć, pokroić w plastry i rozbić. Oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym oraz majerankiem. Na każdym plastrze rozsmarować po łyżeczce musztardy. Ogórki przekroić na pół wzdłuż i położyć w poprzek na plastrach mięsa. Karkówkę zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do garnka.
2.Kostkę rosołową i koncentrat pomidorowy rozrobić w 400 ml gorącej wody. Wlać do zraz. Dodać kapary, papryczki, liść laurowy oraz ziele angielskie. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić przez około 1,5 godziny.
3.Pod koniec gotowania zrazy wyjąć z garnka i zaprawić sos mąką rozrobioną w około 1/3 szklanki zimnej wody – energicznie mieszać, aby nie powstały grudki, jeszcze chwilę gotować. Zrazy przełożyć do sosu.
Komentarze