Bardzo smaczne danie, do przygotowania w szybki sposób. Pyszne zrazy faszerowane czerwoną fasolą, podane z sosem koperkowym i ulubionymi dodatkami to pomysł, nie tylko, na codzienny obiad.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 plastry schabu
4 plastry dowolnej wędliny (polędwicy, szynki)
1 mała puszka czerwonej fasoli
sól
pieprz
ok. 4 łyżki mąki
1 łyżka śmietany
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
koperek
olej do smażenia
Zrazy z czerwoną fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Plastry schabu rozbijamy tak jak na kotlety. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron.
2. Na każdym układamy po plasterku wędliny i kilka czerwonych fasolek.
3. Mięso ostrożnie zawijamy. Możemy wbić wykałaczki, aby całość nie rozpadła się.
4. Zrazy obtaczamy w mącę i obsmażamy na oleju.
5. Zalewamy wodą, dodajemy ziele i liść, dusimy.
6. Kiedy mięso będzie miękkie wyjmujemy je na talerz a pozostały wywar zagęszczamy mąką. Zaprawiamy śmietaną i dodajemy poszatkowany koperek. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze