Zrazy (z)bite w sosie grzybowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.składniki na zrazy
pokrojone mięso, smeietana
2.Zrazy pobijamy tluczkiem i formujemy owalne, jednakowej wielkości, pieprzymy, na rozgrzaną patelnie wkładamy maslo
3.Bezpośrednio przed smażeniem oprószamy mięso umiarkowanie mąką i odrobiną pieprzu, smażymy na złoty kolor kilka minut z obu stron
4.Podsmażone zrazy przekładamy, a w pozostałym w patelni tłuszczu przyrmieniamy 1 cebulę pokrojoną w cienkie talarki
5.Podsmażoną cebulkę z tłuszczem dodajemy do zrazów, które podlewamy rosołek ew samą wodą.
6.Mięso podlewamy wrzątkiem lub rosołem, dusimy na małym ogniu dodając kilka ziaren pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego, suszone grzyby
7.Gdy mięso będzie już miękkie (musi być bardzo delikatne) doprawiamy sos kwaśną śmietaną ew łyżeczką maki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Smaczneg
Porady
Zrazy możemy dusić z dodatkiem b.drobno posiekanej włoszczyzy (z wyjątkiem kapusty)
Bardzo smaczne są zrazy gdy zamiast śmietany dodamy w czasie duszenia kieliszek wytrawnego wina.
Komentarze