Zrazy (z)bite w sosie grzybowym.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Pyszne danie dla każdego.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • pokrojone na porcje mięso
    mąka do oprószenia mięsa
    olej ew masło
    1 cebula
    1,5l rosołu
    kilka ziarenek pieprzu
    3 zarenka ziela angielskiego
    2-3 dkg suszonych grzybow
    kwaśna śmietana ew łyżeczka mąki
    sól pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zrazy (z)bite w sosie grzybowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na zrazy 1. składniki na zrazy
    pokrojone mięso, smeietana
  • rozbite mięso uformowane w owal, 2. Zrazy pobijamy tluczkiem i formujemy owalne, jednakowej wielkości, pieprzymy, na rozgrzaną patelnie wkładamy maslo
  • zraz przed smażeniem oprószamy mąką smażymy na złoty kolor 3. Bezpośrednio przed smażeniem oprószamy mięso umiarkowanie mąką i odrobiną pieprzu, smażymy na złoty kolor kilka minut z obu stron
  • podsmażana cebulka pokrojona w talarki 4. Podsmażone zrazy przekładamy, a w pozostałym w patelni tłuszczu przyrmieniamy 1 cebulę pokrojoną w cienkie talarki
  • podsmażoną cebulke wraz z tłuszczem dodajemy do zrazów 5. Podsmażoną cebulkę z tłuszczem dodajemy do zrazów, które podlewamy rosołek ew samą wodą.
  • dusimy zrazy na małym  z dodatkiem przypraw i grzybów n 6. Mięso podlewamy wrzątkiem lub rosołem, dusimy na małym ogniu dodając kilka ziaren pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego, suszone grzyby
  • miękkie zrazy w pysznym sosie grzybowym 7. Gdy mięso będzie już miękkie (musi być bardzo delikatne) doprawiamy sos kwaśną śmietaną ew łyżeczką maki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
    Smaczneg

Porady

Zrazy możemy dusić z dodatkiem b.drobno posiekanej włoszczyzy (z wyjątkiem kapusty) Bardzo smaczne są zrazy gdy zamiast śmietany dodamy w czasie duszenia kieliszek wytrawnego wina.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować