Zrazy wołowe w sosie cebulowym podane na plackach ziemnaczanych

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób

smaczne , aromatyczne , sycące danie obiadowe.

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Placki ziemniaczane:
    1 kg ziemniaków
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 większe jajko
    3 łyżki mąki pszennej
    olej do smażenia
    Sól
    pieprz
    Zrazy:
    około 1g mięsa wołowego
    3 cebule
    4-5 łyżeczek musztardy
    4 ogórki kiszone
    mąka pszenna do panierki
    olej do smażenia
    2 łyżeczki papryki słodkiej
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zrazy wołowe w sosie cebulowym podane na plackach ziemnaczanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placki ziemniaczane:
    Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce.
    Cebule obieramy i również ścieramy na tarce.
    Ziemniaki lekko odciskamy , przekładamy do miski i mieszamy z jajkiem, mąką oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek a także
    skrobie pozostała po odcisnięciu ziemniaków , przyprawiamy do smaku, wyrabiamy masę.
    Placki smażymy z obu stron na złoty kolor.
    Zrazy:
    Mięso myjemy , osuszamy i kroimy w plastry a nastepnie rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą.
    Każdy kawałek mięsa smarujemy musztardą.- i układamy na środku po słupku ogórka kiszonego.
    Mięso zwijamy w roladki, panierujemy w mące pszennej i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Kiedy mięso się zarumieni, podlewamy szklanką wody i dusimy do miękkości. Następnie roladki przekładamy do naczynia, dodajemy podsmażoną na oleju cebulę, sos ze smażenia roladek, doprawiamy do smaku i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody.
    Chwile całość gotujemy .
    Podajemy z plackami ziemnaczanymi, dekorujemy świeżą natka ,
    smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso gulaszowe Ziemniaki Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować