Zrazy wołowe w sosie cebulowym podane na plackach ziemnaczanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Placki ziemniaczane:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce.
Cebule obieramy i również ścieramy na tarce.
Ziemniaki lekko odciskamy , przekładamy do miski i mieszamy z jajkiem, mąką oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek a także
skrobie pozostała po odcisnięciu ziemniaków , przyprawiamy do smaku, wyrabiamy masę.
Placki smażymy z obu stron na złoty kolor.
Zrazy:
Mięso myjemy , osuszamy i kroimy w plastry a nastepnie rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą.
Każdy kawałek mięsa smarujemy musztardą.- i układamy na środku po słupku ogórka kiszonego.
Mięso zwijamy w roladki, panierujemy w mące pszennej i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Kiedy mięso się zarumieni, podlewamy szklanką wody i dusimy do miękkości. Następnie roladki przekładamy do naczynia, dodajemy podsmażoną na oleju cebulę, sos ze smażenia roladek, doprawiamy do smaku i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody.
Chwile całość gotujemy .
Podajemy z plackami ziemnaczanymi, dekorujemy świeżą natka ,
smacznego.
Komentarze