zrazy wieprzowe w sosie chlebowym

  • wyświetlono: 1134 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Potrawa idealna na niedzielny obiad :)

capri
  • 70min

Składniki

4 płaty z szynki na rolady (schab też będzie ok)
3 średnie ogórki
8 cienkich plastrów boczku wędzonego
1 mała cebula pokrojona w piórka
musztarda do posmarowania kotletów
2 małe kromki chleba żytniego
2 średnie cebule
1 kopiasta łyżka mąki pszennej + 1/4 szklanki wody
sól (niewiele)
pieprz, słodka papryka
3 - 4 kawałki suszonych grzybków (dałam podgrzybki)
1 kopiasta łyżka kwaśnej, gęstej śmietany (dałam 18%)

Sposób przygotowania przepisu:

zrazy wieprzowe w sosie chlebowym

  • 1. Płaty mięsa myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy, oprószamy małą ilością soli, posypujemy czarnym pieprzem, smarujemy cienko musztardą z jednej strony.
    Ogórka kroimy wzdłuż na paseczki, cebulę w piórka.
    Na plastrze mięsa układamy boczek, 2 - 3 kawałki ogórków, troszkę cebuli, zawijamy ściśle, związujemy sznureczkiem. To samo robimy z resztą mięsa.
    2 pozostałe cebule kroimy w plastry.
    Na patelni rozgrzewamy olej, krótko obsmażamy rolady z każdej strony, na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojone dwie cebule.
    W rondlu zagotowujemy wodę, dodajemy grzybki, wkładamy mięso, cebulę, dodajemy paprykę słodką, odrobinę soli i czarny pieprz, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa ( u mnie około 50 minut),uzupełniamy wodę, zagotowujemy.
    Do sosu wkruszamy żytni chleb (sam miąższ bez skórek), gotujemy około 10 minut.
    Roladki wyjmujemy na talerzyk, sos zagęszczamy mąką wymieszaną z zimną wodą, zagotowujemy, doprawiamy, zagotowujemy, dodajemy śmietanę, wkładamy roladki.

    Nie dodawajmy więcej chleba do sosu, gdyż będzie zbyt kwaśny..
    Z solą tez nie przesadzamy, bo jednak ogórki i boczek sporo soli oddadzą do mięsa.

Porady

Zamiast wędzonego boczku, możemy użyć chudszej wędliny, np wędzonki krotoszyńskiej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadszkola_babcicebulaśmietanaszynka wieprzowaChleb razowy

Komentarze

Podobne przepisy

Gulasz w chlebowej miseczce

Dodane przez: Koper

Musztardowy gulasz z dynią w chlebowych miseczkach

Jesienny, dyniowy gulasz z indyka...

Rolada chlebowa

Dodane przez: Kasia_S

Rolada chlebowa

pyszne domowe pieczywo, bardzo...

Zupa chlebowa

Dodane przez: Gregorhspeed

Zupa chlebowa

Lekka i smaczna. By zmniejszyć...

Tort chlebowy

Dodane przez: PolskaGotuje

Tort chlebowy

W kuchni lubię improwizować. Tort...

CHLEBOWE MISECZKI

Dodane przez: okulewicza

CHLEBOWE MISECZKI

Na Wielkanoc możecie zaskoczyć...

ilovebake

Dodane przez: wwwilovebakepl

Paluchy chlebowe

rewelacyjne jako przystawka, idealne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE