Zrazy sarniny z boczkiem wędzonym

  • wyświetlono: 1921 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tak zrobione zrazy podałam rodzicom w ich rocznicę ślubną, bardzo im smakowało z butelką czerwonego wytrawnego wina.

Paulina Sarnecka
  • 180min

Składniki

0,5 kg udźca bez kości
4 ząbki czosnku
0,25 kg boczku wędzonego
korzeń pietruszki
100 ml białego wina wytrawnego
2 łyżki mąki
sól
pieprz
tymianek
suszona natka pitruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Zrazy sarniny z boczkiem wędzonym

  • 1. Mięso pokroić w plastry, zbić tłuczkiem, natrzeć czosnkiem z solą i pieprzem, układać jeden na drugim. Zostawić na 2 godziny. Na połowie każdego zraza położyć plaster boczku i posypać natką oraz tymiankiem. Złożyć obtoczyć w mące i obsmażyć na gorącym tłuszczu z obu stron. Dodać korzeń pietruszki starty na tarce i podlać winem. Dusić kilka minut.

Porady

Podawać gorące z ziemniakami bądź kaszą + buraczki. Idealne danie na zimny dzień

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadkuchnia polskasarnina

Komentarze

Podobne przepisy

image-1xea1q7

Dodane przez: Mniam1

Rolada pieczeniowa z wołowiny otulona boczkiem...

Mielona wołowina z dodatkiem pieczarek...

Gulasz z sarniny

Dodane przez: RedakcjaPP

Gulasz z sarniny

Dobrze przyrządzona dziczyzna to...

Karkówka z boczkiem wedzonym

Dodane przez: marika1503

Karkówka z boczkiem wędzonym

Karkówka jest pyszna i bardzo sycąca....

Sarnina z marynaty

Dodane przez: anka205

Sarnina z marynaty

Smaczny obiad

mięso

Dodane przez: Kasja1986

Sarnina z kurkami w śmietance

Delikatne mięso sarny połączone...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE