Zrazy po staropolsku

  • wyświetlono: 1103 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Obecnie nie pracuję. Zajmuję się wychowaniem 6-letniego synka Kubusia.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Agnieszka Cieślak, Raba Wyżna
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

● 1 kg polędwicy wołowej
● 1 kg świeżych grzybów (najlepsze są prawdziwki)
● 3 l bulionu wołowego
● 3-4 ziemniaki
● 1 l kwaśnej śmietany
● 1 łyżka mąki
● 2 łyżki masła
● sól
● pieprz
● przyprawa uniwersalna

Sposób przygotowania przepisu:

Zrazy po staropolsku

  • Zrazy po staropolsku1. Polędwicę kroimy w plastry.
    Lekko rozbijamy ręką, posypujemy
    pieprzem i obsmażamy na
    maśle. Grzyby kroimy w duże
    kawałki i wkładamy do garnka.Na grzybach układamy mięso,
    zalewamy bulionem i dusimy ok.
    20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem
    i przyprawa uniwersalna.
  • 2. Do garnka dodajemy ziemniaki
    pokrojone w plastry i dusimy
    do miękkości. Zaprawiamy śmietaną
    wymieszaną z mąką i gotujemy
    3 minuty.
PPK_09-2009

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakiprawdziwki

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Konto nieaktywne

karkówka po staropolsku

wysmienita potrawa moze byc użyta...

Świderki po staropolsku

Dodane przez: Borowka

Świderki po staropolsku

Bardzo lubię gotować. Najbardziej...

Kotlet po staropolsku

Dodane przez: RedakcjaPP

Kotlet po staropolsku

Przepis mam od prababci, która...

Dodane przez: czekoladka

Szynka po staropolsku

Moja rodzinka uwielbia takie domowe...

filet z kurczaka po staropolsku

Dodane przez: lucyna19

filet z kurczaka po staropolsku (z pieczarkami)

Moje niedzielne danie obiadowe.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE