Zrazy cielęce z kremową kaszą pęczak i grzybami duszone w białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozbij mięsa z dwóch stron. Oprósz solą i pieprzem. Wewnętrzną stronę posmaruj musztarda i połóż listek szałwii. Zwiń i zepnij wykałaczką.
2.Obsmaż z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Kiedy zrazy się zrumienią, wlej szklankę białego wina, odparuj i duś 30 minut.
W tym samym czasie posiekaj cebulę, i zacznij szklić wraz z posiekanym czosnkiem. Dodaj wypłukaną kaszą. Wlej 2 i 1/2 szklanki wody i gotuj 20 minut.
Orzechy posiekaj i zrumień na suchej patelni wraz pestkami słonecznika. Odstaw.
Umyj pieczarki. I na dobrze rozgrzanej patelni obsmaż na złoto z ząbkiem czosnku.
Kiedy kasza się ugotuje, wsyp orzechy i pestki słonecznika. Dodaj łyżkę masła i wymieszaj.
Danie wyłóż na talerze posypując natką i polewając sosem spod duszonych zrazów.
Porady
Danie skropić można sokiem z cytryny i posypać starą jej skórką
Komentarze