Zraziki wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso rozbić tłuczkiem.Natrzeć solą i pieprzem i posmarować musztardą. Cykorie skropić sokiem z cytryny , położyć na zrazy. Mięso zwinąć mocno ,obwiązać nitką lub szpilką -wykałaczką.Zrazy obsmażyć z każdej strony, dodać pokrojone warzywa, krótko obsmażyć . Wlać pół litra gorącej wody, przykryć i dusić. na małym ogniu około 1,5 godz. Zrazy wyjąć ,odstawić w ciepłe miejsce, tłuszcz po smażeniu przelać przez sitko do garnka , zagotować. Wymieszać mąkę ziemn. ze śmietaną ,wlać do sosu ,energicznie mieszając. Sos doprawić do smaku i polać zrazy . udekorować skórką z cytryny i natką pietruszki. Smacznego !
Komentarze