Zraziki prowansalskie

0 (0 ocen)

Zraziki są pyszne,na wierzchu chrupiące za sprawą boczku,pachnące tymiankiem z cukiniowym wnętrzem.

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
    średnia cukinia
    pół papryki czerwonej i żółtej
    12 małych pieczarek
    150g pomidorków koktajlowych
    6 plastrów surowego boczku
    kilka gałązek tymianku
    kilka gałązek natki pietruszki
    3-4 ząbki czosnku
    3-4 łyżki oleju
    pieprz
    sól

Zraziki prowansalskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy,osuszamy i rozbijamy delikatnie,żeby mięso się nie rozleciało.Papryki myjemy kroimy w paseczki.Umytą cukinię ścieramy razem ze skórką na tarce o grubych oczkach.Natkę siekamy,dodajemy do cukini.farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Czosnek obieramy,przeciskamy przez praskę i równomiernie smarujemy nim mięso.Następnie na każdy kawałek schabu wykładamy farsz cukiniowy i 3-4 paski papryki.Jeśli cukinia puściła sok,to odciskamy nadmiar soku przed ułożeniem na mięso.Zwijamy zrazy i każdy ciasno owijamy plastrem boczku.spinamy wykałaczką,żeby boczek nie rozleciał się podczas pieczenia.Układamy roladki w naczyniu żaroodpornym.Pieczarki i pomidorki kroimy na połówki i obkładamy nimi mięso.Kilka gałazek tymianku rozkładamy obok mięsa.Wszystko polewamy 2-3 łyżkami oliwy i pieczemy w temperaturze 180' około 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy