Sałatka "żółwik" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować i ostudzić.
Tuńczyka i kukurydzę odsączyć, dodać do ryżu.
Jajka, paprykę i ogórki pokroić w kostkę (zostawić kilka ogórków do dekoracji-ja miałam małe więc zużyłam 5 sztuk).
Szczypiorek drobno pokroić.Wszystkie składniki wymieszać.
2.Składniki na sos połączyć ze sobą, wymieszać z sałatką, ewentualnie doprawić.
3.Owalny półmisek wyłożyć liśćmi sałaty, na środku ułożyć sałatkę formując kształt żółwia. Posmarować całość majonezem.
Ogórki pokroić w cienkie plasterki i ułożyć z nich "skorupę" żółwia.
2 jajka przekroić na pół i ułożyć z nich nogi.
Każdą naciąć na czubku i włożyć pazurki wykrojone z rzodkiewki.
Z całego jajka zrobić głowę, włożyć oczy z ziarenek ziela, w pyszczek wcisnąć gałązkę rukoli.
Z drugiej strony zrobić ogonek z kawałka ogórka.
Porady
Z podanych składników można zrobić dwa żółwie, ja zrobiłam jednego, a resztę sałatki podałam tradycyjnie w salaterce.
Komentarze