"żółwie" z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę moczymy w mleku, potem odciskamy. Czosnek i natkę siekamy.
Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie składniki, wyrabiamy, dobrze jest odłożyć masę do lodówki na 20-30 minut, aby smaki się przegryzły.
Mięso dzielimy na cztery części.
Na desce z 4 plasterków boczku układamy siateczkę, po środku nakładamy 1 część mięsa, zawijamy najpierw wystający górny i dolny pasek boczku.
Potem zawijamy dwa boczne, lekko formując masę, na koniec zawijamy środkowy pasek i spinamy wilgotną wykałaczką.
Obracamy pakunek, nożem robimy otwory na głowę , ogon i 4 łapki.
Parówkę ucinamy pod skosem na 6 części, środkowe to łapki, boczne głowa i ogon. Na łapkach wycinamy 3 cienkie paski.
Wszystko oprócz głowy mocujemy za pomocą wykałaczek.
Wszystkie żółwiki krótko grillujemy najpierw od wierzchniej strony bez wykałaczek, po przyrumienieniu, zdejmujemy z patelni grillowej, przypinamy pod kontem główkę z oczkami z pieprzu. Całość przykrywamy i grillujemy około 15 minut na malutkim ogniu.
I Wy i goście będziecie zachwyceni zarówno wyglądem jak i smakiem.
Podajemy z młodymi ziemniaczkami i sałatą.
Komentarze