Żółty ser domowej roboty

5 (188 ocen)

Jest to bardzo stary i sprawdzony wiele razy przepis na smaczny i delikatny, żółty ser.

Składniki:

  • -5 litrów mleka (bezpośrednio z gospodarstwa tak zwanego "prosto od krowy", z kupnego UHT nie próbowała, ale raczej nie wyjdzie).
    -0,5 szkl octu
    -3 łyżki soli
    ewentualnie:
    -zioła prowansalskie (ja tym razem nie dawałam)
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ser

Żółty ser domowej roboty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować, dodać sól, na gotujące mleko wlewać ocet. Chwilkę podgotować. Serwatkę zlać na wyłożony gazą lub lnianą ściereczką durszlak lub sitko. Obciążyć i zostawić na 5-6 godzin, aby ser dokładnie się ściął. Przed zlaniem serwatki można dodać zioła prowansalskie lub inne ulubione.

Porady

Ser można używać do kanapek, pizzy i zapiekanek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ocet Sól Zioła Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować