Żółty ryż z sosem pieczarkowym oraz filetem w cieście. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu w posolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki kurkumy.
2.W międzyczasie filet rozcinamy na kotlety, rozbijamy delikatnie tłuczkiem , solimy i pieprzymy wg upodobań. Przygotowujemy ciasto: jajko łączymy z mąką i śmietaną. Nie może ono być za rzadkie żeby nie spływało z mięsa ani zbyt gęste. W razie potrzeby dodajmy mąkę lub śmietanę. Mięso obtaczamy w cieście i smażymy na rumiano.
3.Przygotowujemy sos pieczarkowy: pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce masła. Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wrzątku. Zalewamy pieczarki i dusimy je do miękkości. Na koniec zaciągamy delikatnie śmietaną.
4.Fasolkę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu(5-7min). Po ugotowaniu mieszamy z panierką przygotowaną z rozpuszczonego masła połączonego z bułka tartą.
Komentarze