Żółty ryż z sosem pieczarkowym oraz filetem w cieście.

0 (0 ocen)

  • 15 min

Kolorowy obiad na pochmurny dzień.

  • 15 min

Składniki:

  • Torebka ryżu, filet z kurczaka, fasolka szparagowa (ja używam mrożonej), kilka pieczarek, kostka rosołowa drobiowa, kurkuma, jajko, 2-3 łyżki mąki, 2-3 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz, 3-4 łyżki masła, 2-3 łyżki bułki tartej, olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żółty ryż z sosem pieczarkowym oraz filetem w cieście. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu w posolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki kurkumy.
  • 2. W międzyczasie filet rozcinamy na kotlety, rozbijamy delikatnie tłuczkiem , solimy i pieprzymy wg upodobań. Przygotowujemy ciasto: jajko łączymy z mąką i śmietaną. Nie może ono być za rzadkie żeby nie spływało z mięsa ani zbyt gęste. W razie potrzeby dodajmy mąkę lub śmietanę. Mięso obtaczamy w cieście i smażymy na rumiano.
  • 3. Przygotowujemy sos pieczarkowy: pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce masła. Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wrzątku. Zalewamy pieczarki i dusimy je do miękkości. Na koniec zaciągamy delikatnie śmietaną.
  • 4. Fasolkę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu(5-7min). Po ugotowaniu mieszamy z panierką przygotowaną z rozpuszczonego masła połączonego z bułka tartą.
  • 5. Obiad gotowy. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować