Żółto zielone risotto

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Risotto w wiosennych kolorach.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • pół opakowania ryżu risotto
    pierś z kurczaka
    jedna mała cukinia
    mała puszka kukurydzy
    cebula
    garść żółtych pomidorków koktajlowych
    1,5 litry bulionu
    pęczek koperku
    łyżka kurkumy
    sól
    pieprz
    ostra papryka
    garść startego parmezanu.
    2 łyżki masła
    olej

    Do dekoracji:
    rukola
    pomidorki koktajlowe
    kiełki rukoli

Żółto zielone risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną drobno cebulę. Kiedy się zeszkli dodać ryć i chwilę smażyć. Wlać ok. 2 chochli bulionu i wymieszać, dodać kurkumę. Kiedy ryż wpije płyn, dolać kolejną porcję bulionu i wrzucić pokrojoną w pół krążki cukinię. Czynność z bulionem powtarzać za każdym razem, kiedy ryż wpije płyn. Po ok. pół godzinie dodać kurczaka, kukurydzę, pomidorki oraz koperek. Kiedy ryż będzie miękki dodać masło oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać i poczekać aż cały bulion się wchłonie, posypać starty parmezanem. Udekorować rukolą, pomidorkami oraz kiełkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy